No sé si ho recordes, però no fa tant que havíem de tenir a casa obres de consulta lingüística (és a dir, diccionaris i vocabularis) en forma de toms ben gruixuts i, quan anàvem a classe de valencià, castellà, anglés, etc., havíem de carregar amb ells en moltes ocasions.
Afortunadament, tot això ha quedat arrere i ara comptem amb eines en línia que ens ajuden a complir amb la normativa més actualitzada de qualsevol llengua i, a més, gratis.
Precisament hui, vull presentar-te quatre eines que t’ajudaran a resoldre tots els dubtes que pugues tenir, relacionats amb el lèxic, a l’hora d’estudiar o d’usar el valencià. Quatre eines que podran acompanyar-te a qualsevol lloc i en qualsevol moment, perquè podràs portar-les a la butxaca sense afegir-hi gens de pes 😉
Les quatre eines de què et parle són, el Diccionari Normatiu Valencià (de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), el traductor Apertium (de la Universitat d’Alacant), el traductor i corrector Softcatalà i el TERMCAT (del Centre de Terminologia Catalana).
Es tracta d’eines que pots trobar en línia i de manera gratuïta. A més, tant el DNV com el traductor i corrector Softcatalà compten amb aplicacions per a dispositius mòbils amb diferents sistemes operatius, per tant, ja no tens excusa per no resoldre tu mateix els dubtes lèxics que t’assalten 🙂
Vols saber com s’utilitzen? En el següent vídeo t’ho explique de manera senzilla i breu.
Vinga, va, i et conte una coseta més que no t’he contat al vídeo…
Si vols saber quina és la forma conjugada d’algun verb i temps verbal concrets, només has de buscar l’infinitiu del verb en qüestió en el DNV i fer clic on posa “Conjugació”, així podràs veure totes les formes del verb que has buscat. Mira…
Què t’ha semblat? Coneixies estes eines i sabies usar-les?
I si necessites ajuda per preparar la prova oficial de valencià (JQCV, EOI, CIEACOVA), fes una ullada als nostres cursos en línia de Nivell C1 i C2.