
En l’actualitat i pel que fa al valencià, hi ha tres entitats certificadores oficials:
- JQCV (Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià)
- EOI (Escola Oficial d’Idiomes)
- CIEACOVA (Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià)
Preparar les proves oficials de certificació de valencià (o de qualsevol altra llengua) pel teu compte no és el més ideal, especialment si el teu punt més feble és la pràctica oral (conversa) i escrita (redacció) i tens pressa per superar-les, però tot seguit et faré una sèrie de recomanacions que t’ajudaran a fer-ho el millor possible.
Anem-hi! 😉
Recopila informació sobre les proves
Si et presentes a les proves de valencià sense conèixer-ne bé la informació oficial, ja has fet el primer pas per suspendre-les. No diràs que no t’han avisat!
Tot seguit, trobaràs tota la informació que has de tenir en compte.
Convocatòria oficial de les proves de l’any en curs
En primer lloc, és important que lliges bé la resolució de la convocatòria de les proves per a l’any en curs, publicada al DOGV i també als webs oficials de les entitats corresponents.
Pensa que allà no només apareixen les dates per inscriure’t a les proves, sinó també tota la base legal i formal de la convocatòria, és a dir, tot el que les regula.
Eixa és la informació que compta i no el que qualsevol puga dir-te’n en les xarxes socials, en un web no oficial o en un grup de WhatsApp.
Repeteix amb mi:
«La informació oficial, cal buscar-la en mitjans oficials.»
Informació específica de la prova a què vols presentar-te
Vés al web oficial de l’entitat certificadora que hages triat per fer la teua prova de certificació (JQCV, EOI o CIEACOVA) i descarrega’n el quadern/guia de la prova i nivell a què et presentaràs.
Això et servirà per saber quin tipus de continguts has de dominar i quin tipus de coses t’avaluaran en la prova.
Descarrega també algun model de prova (en els webs oficials solen penjar proves d’anys anteriors).
Mira-hi exactament el que et demanaran i com t’avaluaran (criteris d’avaluació), i prepara la prova d’acord amb això.
És molt important que t’acostumes a practicar cada part en el temps en què disposaràs per fer-la el dia de la prova real.
Com t’he dit al principi, les parts que més complicades et seran de preparar pel teu compte seran la d’Expressió i interacció escrites i la d’Expressió i interacció orals.
Pel que fa a la resta, pots fer-ho de categoria. En l’apartat Aprendre valencià del web de la Diputació de València hi ha molts recursos que t’ajudaran a millorar el teu valencià.
De qualsevol manera, tot seguit, veurem com preparar cada part.
Prepara la part de les estructures lingüístiques
Per preparar la part de les Estructures lingüístiques, no cal que compres cap llibre.
A Internet hi ha material gratuït, de molt bona qualitat i més que suficient, per preparar qualsevol prova oficial de valencià. Per tant, estalvia els teus diners per a una altra cosa!
Et recomane descarregar estos documents d’Internet: Ortografia catalana i Gramàtica Zero.
El primer està molt resumit i pots repassar-lo sencer. Del segon, com que és molt extens, et recomane repassar només els aspectes concrets que et demanen al document referent a la teua prova específica (el que t’he dit més amunt que descarregares).
La Gramàtica Valenciana Bàsica de l’AVL també és un recurs gratuït que et pot servir de complement. Però, només t’aconselle consultar-la quan tingues dubtes en punts concrets de la normativa (perquè explica tot a un nivell de detall molt més elevat del que tu necessites i del que seràs capaç de comprendre).
En el web de la Universitat Politècnica de València, Aprèn valencià, pots trobar un curs de valencià on s’expliquen els aspectes més importants de la gramàtica en vídeos breus (pots anar directament als punts que més t’interesse repassar).
També pots pegar una ullada als vídeos d’un parell de programes de TV, El Gran Dictat (vàlid per a tots els nivells) i el Rosquilletres (vàlid fins a un nivell de B1), per a aprender alguns trucs ortogràfics i millorar el teu lèxic, d’una manera ràpida i amena.
L’ideal és que lliges o mires una part de la teoria i després la practiques, per exemple amb apps com estes.
Recorda sempre que no et preguntaran teoria en l’examen, sinó que t’hi faran aplicar-la!
Prepara la comprensió oral i escrita i enriqueix el teu lèxic
Llig llibres, però també tanta premsa en valencià com pugues d’ací a l’examen, ja que la major part dels textos sobre els quals et faran treballar a l’examen provindran d’aquest àmbit.
Al web d’À Punt hi ha un apartat de notícies que et recomane visitar a diari o amb prou freqüència (els diaris Ara.cat i La Veu del País Valencià, per exemple, o el Vilaweb.cat, també poden ajudar-te).
La ràdio i la televisió d’À Punt també et seran molt útils per aprendre vocabulari i millorar el teu valencià.
Ja sé que en els mitjans de comunicació moltes vegades no parlen ni escriuen tan correctament com caldria, però t’assegure que si aconseguires parlar i escriure com ho fan ells, no tindries problemes per passar l’examen.
Els informatius d’À Punt haurien de ser el teu programa estrella mentre prepares la prova.
I si te’n sorgeixen dubtes, ací tens unes quantes eines de consulta lèxica en línia, totalment gratuïtes.
Practica l’expressió oral en valencià
Si vols practicar una miqueta l’oral i la pronunciació, et recomane escoltar música en valencià (a Spotify, per exemple): pots buscar les lletres de les cançons a Google i tractar de seguir-les en veu alta mentre les escoltes.
A Youtube també pots trobar vídeos musicals subtitulats, com els del karaoke, que et facilitaran aquesta tasca.
Practica l’expressió escrita en valencià
Fes una redacció en valencià cada setmana, fins el dia de la prova, tot respectant l’extensió que et demana la prova real.
Potser escriuràs coses que no sabràs si estan bé si algú no te les corregeix, però almenys t’acostumaràs a escriure amb una extensió determinada, en un temps determinat i tractant de seguir les pautes que hauràs de seguir el dia de la prova.
I això és tot!
Has d’entendre que aprendre una llengua no és només una qüestió d’aprendre’n la gramàtica: una llengua s’aprèn usant-la.
De poc serveix que memoritzes un fum de vocabulari i de gramàtica si després no tens l’habilitat d’usar-los a l’hora d’escriure o de parlar.
És fàcil i relativament ràpid memoritzar continguts, però l’adquisició d’habilitats és un procés constant i una mica més lent.
És per això que en la major part dels casos et resultarà utilíssim, si no indispensable, poder comptar amb l’ajuda d’un bon professional per tal de practicar l’expressió oral (és a dir, la conversa) i l’expressió escrita (això és, la redacció) per preparar amb garanties les proves.
En valenciaperaopositors.com pots trobar cursos en línia per preparar la prova oficial de valencià en dotze setmanes i assegurar-te que en treballes totes les parts d’una manera pràctica i tutoritzada que et farà estalviar temps i diners.
L’eficiència és molt important a l’hora de preparar proves (de qualsevol cosa).
Perquè ja has vist que per falta de materials (i a més gratuïts) no serà. La clau està a saber seleccionar-los i emprar-los com toca i en el moment en què toca.
I això de vegades és molt complicat per a una persona que està aprenent, que no domina els procesos d’ensenyança-aprenentatge d’una llengua i que no compta amb el suport d’un professional.
Així i tot, espere haver-te ajudat. Molta sort per a l’examen! :)