Hi ha la llegenda urbana que aprendre a usar els pronoms febles és molt difícil. Molts alumnes han vingut amb esta idea a les meues classes quan ni tan sols sabien què era això dels pronoms febles.
I si et dic que en castellà també hi ha pronoms febles?
Efectivament, en castellà també hi ha pronoms febles (o àtons), de l’estil de “me” y “nos”, que poden fer de complement del verb, i pronoms forts (o tònics), de l’estil de “yo” y “conmigo”, que poden fer de subjecte i de complement de verb.
La diferència es troba bàsicament en el fet que en castellà, els pronoms febles només poden fer de complement directe (CD) o indirecte (CI), mentre que en valencià poden fer, a més, d’altre tipus de complements, com per exemple, de complement circumstancial (CC).
La qüestió és que, de moment, als espanyols no ens fan examinar-nos de llengua castellana per poder accedir a la funció pública en la Comunitat Valenciana i, en canvi, sí que ens fan examinar-nos-hi de valencià.
Però, no t’enganyes! Si ens feren examinar-nos de castellà, també tindríem problemes per aprovar els exàmens, perquè una cosa és saber utilitzar una llengua per comunicar-se a nivell col·loquial, i una altra de diferent saber fer-ho a nivell formal i correctament, tant oralment com per escrit.
Siga com siga, i tornant al tema principal de l’article, hui et porte una aplicació per a dispositius mòbils (Android i iOS) que et permetrà practicar l’ús dels pronoms febles des de qualsevol lloc i en qualsevol moment i, per tant, t’ajudarà a dominar-los d’una manera amena. L’aplicació es diu Posa’ls, i pots trobar-la tant a l’iTunes Store (per 1’99€) com a la Google Play (per 1’94€).
T’he gravat un videotutorial de poc més de 5 minuts perquè veges com és per dins i com s’ha d’utilitzar, així podràs valorar si t’interessa o no adquirir-la abans d’invertir-hi diners.
I si necessites ajuda per preparar la prova oficial de valencià (JQCV, EOI, CIEACOVA), fes una ullada als nostres cursos en línia de Nivell C1 i C2.