Des de 2018 les proves de C1 i C2 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià són diferents, ja que, des d’aleshores, els exàmens d’aquests nivells estan adaptats al Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.
Tot seguit, analitzem la realitat actual de les proves.
[Anirem actualitzant i completant esta informació d’acord amb la informació oficial.]
Dates de les proves
Hi ha variacions importants pel que fa a les dates de les proves:
En primer lloc, només hi ha una convocatòria anual per a cada nivell de valencià (en lloc de dos com es feia anteriorment). El calendari s’ha fet de manera coordinada amb les altres entitats certificadores (EOI i CIEACOVA), no ha sigut només cosa de la JQCV.
Podeu consultar les dates de les proves al web oficial de la JQCV.
La distribució de les proves continua sent la mateixa de sempre, és a dir, en dos dies. Ara bé, hi ha una novetat important pel que fa a l’ordre en què s’avaluen les diferentes parts de les proves del C1 i del C2:
El primer dia es fa la part de Comprensió Escrita, Estructures Lingüístiques i Expressió i Interacció Escrites i el segon dia es fa la part d’Expressió i Interacció Orals. Podeu consultar la distribució de les diferents parts de la prova en els dos dies, així com la durada i la puntuació de cada part, en la Guia de la prova de nivell C1 de la JQCV i en la Guia de la prova de nivell C2 de la JQCV.
Els cursos de valencià en línia de valenciaperaopositors.com s’adapten el màxim possible a la temporalització que marquen les proves i tracten d’acabar el dia anterior a la prova oficial (o pocs dies abans), per tal que l’alumnat hi arribe amb l’aprenentatge el més recent possible.
Estructura general de les proves
Tant la prova de Nivell C1 com la prova de Nivell C2 tenen la següent estructura:
1. Comprensió escrita
- Exercici de comprensió lectora (del tipus respondre preguntes, relacionar o ordenar fragments per completar un text, etc.).
2. Estructures Lingüístiques
- Completar exercicis amb respostes obertes que donen sentit complet a un text: del tipus omplir buits amb paraules (a partir d’una definició donada o de manera lliure), completar oracions perquè signifiquen el mateix que unes altres o en complementen el significat, resposta múltiple, etc.
Consisteix a demostrar que sabeu fer un ús pràctic de tota la teoria de la llengua, per tant, no oblideu que cal conéixer la teoria (relatius, pronoms febles, verbs, grafies, vocabulari, etc.), però treballar-la d’una manera pràctica (no cal memoritzar-la).
Els exercicis proposats a la prova poden ser molt variats, però al capdavall, si heu treballat la teoria d’una manera pràctica i específica i la domineu, sereu capaços de fer bé qualsevol tipus d’exercici.
3. Expressió i interacció escrites
- Redacció de creació (d’entre 200-220 paraules per al C1 i d’entre 210-230 paraules per al C2).
- Redacció de mediació (d’entre 170-190 paraules per al C1 i d’entre 200-220 paraules per al C2).
Pel que fa al recompte de paraules, cal tenir en compte que qualsevol element unit a una paraula mitjançant un guió o un apòstrof, compta com a una única paraula.
L’estructura dels textos ha de ser completa (no es poden deixar textos inacabats) i clara: breu introducció, desenvolupament ben argumentat i conclusió final.
Quan ens proporcionen una situació comunicativa concreta, cal adequar-s’hi molt, tant pel que fa a la finalitat demanada com pel que fa al grau de formalitat emprat o al contingut a incloure.
És habitual que la gent pense que ha suspés per les faltes d’ortografia quan, en realitat, ha suspés perquè la redacció feta no es correspon amb allò que es demanava a l’exercici o el text no estava ben redactat).
Amb la implantació de les noves proves, la correcció lingüística és important, però l’eficàcia comunicativa encara ho és més.
4. Expressió i interacció orals
Encara que suspengues la 1ª fase de prova, podràs presentar-te’n a la 2ª fase, ara bé, tingues en compte que el resultat final de la prova serà de NO APTE, independentment de la nota que tragues en la 2ª fase, ja que cal superar totes les parts de la prova per aprovar.
La 2a fase consta de les següent parts:
- Monòleg (producció) sobre un tema donat: s’hi aporten algunes idees sobre les quals parlar, però podeu afegir-ne de noves. L’estructura del discurs ha de ser completa (no es pot deixar inacabat) i clara: breu introducció, desenvolupament ben argumentat i conclusió final.
- Diàleg (interacció): consisteix a defensar una posició a favor o en contra sobre un tema i en una situació comunicativa fixada, és a dir, a debatre amb un company (o amb l’examinador, si falta algú per completar una parella).
- No hi ha prova específica de comprensió oral.
La distribució temporal de la part oral del C1 i del C2 és la següent:
- 10′ per preparar la prova de manera individual.
- 10″ màxim per presentar-vos.
- 3′ aproximadament per fer la intervenció del monòleg (és molt important ajustar-se al temps i deixar el discurs tancat en acabar aquesta part).
- 4′ aproximadament per fer la part del diàleg amb un company.
No hi ha dictat i no cal llegir el text en veu alta abans de començar a fer el monòleg ni el diàleg.
Criteris d’avaluació
El percentatge que val cada part respecte del total de la prova és el següent per al C1:
- Comprensió escrita: 10%
- Estructures Lingüístiques: 20%
- Expressió i interacció escrites: 35%
- Expressió i interacció orals: 35%
Els percentatges per al C2 són els següents:
- Comprensió escrita: 10%
- Estructures Lingüístiques: 20%
- Expressió i interacció escrites: 45%
- Expressió i interacció orals: 25%
Cal traure un 60% en el resultat final per aprovar (els errors no descompten com passava en les proves antigues).
En la prova s’avaluaran quatre àrees (comprensió escrita, estructures lingüístiques, expressió i interacció escrites i expressió i interacció orals), cada àrea serà valorada amb 100 punts i, perquè ens facen mitjana, cal fer bé, com a mínim, un 20% de l’àrea de comprensió escrita, un 40% de l’àrea d’estructures lingüítiques i un 50% de les àrees d’expressió i interacció orals i d’expressió i interacció escrites.
En la intervenció oral s’avaluen diferents destreses de la següent manera: no aconseguida, aconseguida a mitges o aconseguida totalment. Per tant, no us poseu nerviosos si veieu que un dels examinadors no para de prendre notes, perquè ha de prendre nota de tot, tant si ho feu bé com si ho feu malament.
Això sí, en fer la prova tingueu paciència, perquè solen tardar prou a traure els resultats de cada fase de les proves.
Ah! Recordeu també que el que treballem als cursos en línia de Nivell C1 i C2, us serveix també per presentar-vos tant a les proves de la JQCV com a les de la CIEACOVA o l’EOI, ja que ara totes estes proves estan adaptades al Marc Europeu i, per tant, són pràcticament iguals.
(La de la CIEACOVA és una mica diferent, però les de la JQCV i l’EOI són pràcticamente iguals.)