• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to custom navigation
  • Accés Usuaris Premium
logo Valencià per a Opositors

Valencià per a Opositors

Preparació en línia de les proves oficials de Valencià (C1 i C2)

  • Inici
  • Qui sóc?
  • Blog
  • Cursos
    • Nivell C1 (Mitjà)
    • Nivell C2 (Superior)
  • Proves oficials
    • JQCV
    • EOI
    • CIEACOVA
  • Contactar

Notícies JQCV

Així són les noves proves de Nivell C1 i C2 de la JQCV

9 juny, 2022

Des de 2018 les proves de C1 i C2 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià són diferents, ja que, des d’aleshores, els exàmens d’aquests nivells estan adaptats al Marc Comú Europeu de Referència per a les Llengües.

Tot seguit, analitzem la realitat actual de les proves.

[Anirem actualitzant i completant esta informació d’acord amb la informació oficial.]

Dates de les proves

Hi ha variacions importants pel que fa a les dates de les proves:

En primer lloc, només hi ha una convocatòria anual per a cada nivell de valencià (en lloc de dos com es feia anteriorment). El calendari s’ha fet de manera coordinada amb les altres entitats certificadores (EOI i CIEACOVA), no ha sigut només cosa de la JQCV.

Podeu consultar les dates de les proves al web oficial de la JQCV.

La distribució de les proves continua sent la mateixa de sempre, és a dir, en dos dies. Ara bé, hi ha una novetat important pel que fa a l’ordre en què s’avaluen les diferentes parts de les proves del C1 i del C2:

El primer dia es fa la part de Comprensió Escrita, Estructures Lingüístiques i Expressió i Interacció Escrites i el segon dia es fa la part d’Expressió i Interacció Orals. Podeu consultar la distribució de les diferents parts de la prova en els dos dies, així com la durada i la puntuació de cada part, en la Guia de la prova de nivell C1 de la JQCV i en la Guia de la prova de nivell C2 de la JQCV.

Els cursos de valencià en línia de valenciaperaopositors.com s’adapten el màxim possible a la temporalització que marquen les proves i tracten d’acabar el dia anterior a la prova oficial (o pocs dies abans), per tal que l’alumnat hi arribe amb l’aprenentatge el més recent possible.

Estructura general de les proves

Tant la prova de Nivell C1 com la prova de Nivell C2 tenen la següent estructura:

1. Comprensió escrita

  • Exercici de comprensió lectora (del tipus respondre preguntes, relacionar o ordenar fragments per completar un text, etc.).

2. Estructures Lingüístiques

  • Completar exercicis amb respostes obertes que donen sentit complet a un text: del tipus omplir buits amb paraules (a partir d’una definició donada o de manera lliure), completar oracions perquè signifiquen el mateix que unes altres o en complementen el significat, resposta múltiple, etc.

Consisteix a demostrar que sabeu fer un ús pràctic de tota la teoria de la llengua, per tant, no oblideu que cal conéixer la teoria (relatius, pronoms febles, verbs, grafies, vocabulari, etc.), però treballar-la d’una manera pràctica (no cal memoritzar-la).

Els exercicis proposats a la prova poden ser molt variats, però al capdavall, si heu treballat la teoria d’una manera pràctica i específica i la domineu, sereu capaços de fer bé qualsevol tipus d’exercici.

3. Expressió i interacció escrites

  • Redacció de creació (d’entre 200-220 paraules per al C1 i d’entre 210-230 paraules per al C2).
  • Redacció de mediació (d’entre 170-190 paraules per al C1 i d’entre 200-220 paraules per al C2).

Pel que fa al recompte de paraules, cal tenir en compte que qualsevol element unit a una paraula mitjançant un guió o un apòstrof, compta com a una única paraula.

L’estructura dels textos ha de ser completa (no es poden deixar textos inacabats) i clara: breu introducció, desenvolupament ben argumentat i conclusió final.

Quan ens proporcionen una situació comunicativa concreta, cal adequar-s’hi molt, tant pel que fa a la finalitat demanada com pel que fa al grau de formalitat emprat o al contingut a incloure.

És habitual que la gent pense que ha suspés per les faltes d’ortografia quan, en realitat, ha suspés perquè la redacció feta no es correspon amb allò que es demanava a l’exercici o el text no estava ben redactat).

Amb la implantació de les noves proves, la correcció lingüística és important, però l’eficàcia comunicativa encara ho és més.

4. Expressió i interacció orals

Encara que suspengues la 1ª fase de prova, podràs presentar-te’n a la 2ª fase, ara bé, tingues en compte que el resultat final de la prova serà de NO APTE, independentment de la nota que tragues en la 2ª fase, ja que cal superar totes les parts de la prova per aprovar.

La 2a fase consta de les següent parts:

  • Monòleg (producció) sobre un tema donat: s’hi aporten algunes idees sobre les quals parlar, però podeu afegir-ne de noves. L’estructura del discurs ha de ser completa (no es pot deixar inacabat) i clara: breu introducció, desenvolupament ben argumentat i conclusió final.
  • Diàleg (interacció): consisteix a defensar una posició a favor o en contra sobre un tema i en una situació comunicativa fixada, és a dir, a debatre amb un company (o amb l’examinador, si falta algú per completar una parella).
  • No hi ha prova específica de comprensió oral.

La distribució temporal de la part oral del C1 i del C2 és la següent:

  • 10′ per preparar la prova de manera individual.
  • 10″ màxim per presentar-vos.
  • 3′ aproximadament per fer la intervenció del monòleg (és molt important ajustar-se al temps i deixar el discurs tancat en acabar aquesta part).
  • 4′ aproximadament per fer la part del diàleg amb un company.

No hi ha dictat i no cal llegir el text en veu alta abans de començar a fer el monòleg ni el diàleg.

Criteris d’avaluació

El percentatge que val cada part respecte del total de la prova és el següent per al C1:

  • Comprensió escrita: 10%
  • Estructures Lingüístiques: 20%
  • Expressió i interacció escrites: 35%
  • Expressió i interacció orals: 35%

Els percentatges per al C2 són els següents:

  • Comprensió escrita: 10%
  • Estructures Lingüístiques: 20%
  • Expressió i interacció escrites: 45%
  • Expressió i interacció orals: 25%

Cal traure un 60% en el resultat final per aprovar (els errors no descompten com passava en les proves antigues).

En la prova s’avaluaran quatre àrees (comprensió escrita, estructures lingüístiques, expressió i interacció escrites i expressió i interacció orals), cada àrea serà valorada amb 100 punts i, perquè ens facen mitjana, cal fer bé, com a mínim, un 20% de l’àrea de comprensió escrita, un 40% de l’àrea d’estructures lingüítiques i un 50% de les àrees d’expressió i interacció orals i d’expressió i interacció escrites.

En la intervenció oral s’avaluen diferents destreses de la següent manera: no aconseguida, aconseguida a mitges o aconseguida totalment. Per tant, no us poseu nerviosos si veieu que un dels examinadors no para de prendre notes, perquè ha de prendre nota de tot, tant si ho feu bé com si ho feu malament.

Això sí, en fer la prova tingueu paciència, perquè solen tardar prou a traure els resultats de cada fase de les proves.

Ah! Recordeu també que el que treballem als cursos en línia de Nivell C1 i C2, us serveix també  per presentar-vos tant a les proves de la JQCV com a les de la CIEACOVA o l’EOI, ja que ara totes estes proves estan adaptades al Marc Europeu i, per tant, són pràcticament iguals.

(La de la CIEACOVA és una mica diferent, però les de la JQCV i l’EOI són pràcticamente iguals.)

Arxivat com a: Notícies JQCV

Estrenem À Punt Ràdio, la nova ràdio en valencià

29 gener, 2019

Hui estem de celebració! Després de 4 anys de silenci imposat, hui, per fi, ha començat a emetre en directe la nova ràdio en valencià À Punt Ràdio.

Ara no tindreu excusa per no escoltar valencià, eh?

Esperem que aviat tinguem també televisió i premsa en valencià.

De moment, podeu sintonitzar la ràdio ací:

  • Castelló: 103.7 FM
  • València: 102.2 FM
  • Xàtiva: 101.5 FM
  • Gandia: 103.5 FM
  • Alacant: 96.5 FM
  • Alcoi: 98.7 FM

També podeu visitar la web www.apuntmedia.es (per escoltar emissions en directe) i seguir-ne els comptes de Facebook i de Twitter.

 

Arxivat com a: Notícies JQCV

JQCV. Incripció oberta per a les proves de novembre [1/09/16]

25 juny, 2018

Hui s’obre un nou període d’inscripció per a les proves oficials de la JQCV de novembre.

Si vols presentar-te a esta convocatòria i no t’hi vas inscriure, ara tens una nova oportunitat de fer-ho, de l’1 a l’11 de setembre. Afanya-t’hi!

Recorda que si vols preparar-les pel teu compte, tens a la teua disposició l’Especial exàmens JQCV.

Ah! I si vols preparar la prova de Nivell Mitjà amb JQCV per a Opositors, tens fins el dia 2 de setembre (és a dir, fins demà), per apuntar-te als cursos.

Salut i força!

Arxivat com a: Notícies JQCV

Entrada en vigor de les noves proves de la JQCV

25 juny, 2018

Com que veig que hi ha molts dubtes entre els opositors que necessiten aprovar el Nivell Mitjà de la JQCV pel que fa al tipus de proves a què hauran de fer front, ja que s’ha anunciat un canvi de les proves per tal d’adaptar-les al Marc europeu comú de referència per a les llengües, he decidit de compartir la informació a què he pogut tenir accés pel que fa a l’entrada en vigor del canvi.

És cert que la JQCV no ha fet pública cap informació clara sobre el tema a la seua web oficial (que ja podien haver-ho fet, sí!), però el mes passat vaig poder parlar amb Rubén Trenzano, Director General de Política Lingüística, i li vaig preguntar per l’entrada en vigor de les noves proves i em va confirmar que tant les proves de Nivell Mitjà d’ara al novembre, com les de 2017, continuaran sent com han sigut fins ara. Com és això?

Al 2017 començaran a implantar-se les noves proves, però començarà a fer-se de manera gradual, tot començant pels nivells més baixos (Coneixements Orals i Nivell Elemental). Per tant, no serà fins el 2018 que arribarà el canvi a les proves de Nivell Mitjà.

Sembla lògic que s’actue amb prudència a l’hora de portar endavant un canvi així, sobretot si tenim en compte que hi ha molta gent que necessita el Nivell Mitjà per tal d’accedir a la funció pública i que este canvi implicarà també canvis pel que fa al personal necessari per corregir les proves i la seua formació.

En resum:

Si necessites superar la prova de Coneixements Orals o de Nivell Elemental de la JQCV, és millor que t’apuntes a la convocatòria de novembre d’enguany (recorda que de l’1 a l’11 de setembre tindràs una nova oportunitat d’inscriure-t’hi si no ho has fet ja).

Si necessites superar la prova de Nivell Mitjà de la JQCV, et queden tres intents, el d’ara de novembre i els dos de 2017. Després, entraran en vigor les noves proves i hauràs d’enfrontar-te al desconegut i, possiblement, a unes proves més complicades.

Et recomane que no apures fins al final per presentar-te a la prova de Nivell Mitjà si realment necessites superar-la per alcançar els teus objectius professionals, especialment si parteixes d’un nivell zero (o gairebé zero) pel que fa a coneixements de valencià.

Ah! I fes el favor d’actuar amb trellat!

Puc entendre que necessites obtenir el certificat de Nivell Mitjà, però no puc entendre que tingues un nivell zero o gairebé zero i pretengues aprovar en mes i mig. Les coses no funcionen així. Les llengües no són memoritzables, no sé si m’explique… Una cosa és aprendre vocabulari, frases fetes o regles ortogràfiques de memòria i una altra saber aplicar-los i saber a més parlar i escriure, en definitiva, saber usar una llengua.

Si no se t’acudiria presentar-te directament a una prova de Nivell C1 d’italià, de francés o de qualsevol altra llengua sense tenir uns coneixements bàsics previs i haver-la estat preparant a consciència, el cas del valencià o de l’anglés, per molt que necessites i vulgues disposar del títol oficial corresponent per accedir a un lloc de treball públic, no és diferent.

Això no vol dir que no pugues intentar superar la prova de Nivell Mitjà si parteixes de zero, però has de tenir clar que necessitaràs molt més de temps per preparar-t’hi que una persona que la prepara partint ja d’uns coneixements elementals.

Ah! I tampoc no val això de “Sí, jo em pose les piles i en un mes me la trac encara que no en tinc ni idea ara mateix”. La pràctica (redacció, conversa) no enganya i és el que més es veurà i el que més temps de preparació et demanarà.

La ment necessita un temps per assimilar tot el que li poses dins, de la mateixa manera que el cos necessita que passe un temps determinat per fer la digestió o una llavor necessita un temps determinat per germinar. Com a procesos que són, demanen temps.

Entesos? Posa’t les piles, però de veres i des de ja!

Aprovar no és difícil, però hauràs de dedicar temps a preparar l’examen.

Arxivat com a: Notícies JQCV

Especial exàmens JQCV

14 octubre, 2022

JQCV-examens-oficials

S’acosten els exàmens de la JQCV, arriben els remordiments i els nervis per la prova i molta gent em pregunta què pot fer per aprovar l’examen.

A només uns dies de la prova, és difícil fer miracles si no portes ja una bona base, però si ets dels que han estat preparant­-s’hi durant el curs o no ho has fet però vols provar sort igualment, puc fer­-te algunes recomanacions.

  1. Llig tanta premsa en valencià com pugues d’ací a l’examen, ja que la major part dels textos sobre els quals et faran treballar a l’examen provindran d’aquest àmbit. A Internet pots trobar el diari Ara.cat i La Veu del País Valencià, per exemple, o el Vilaweb.cat.
  2. Escolta programes en valencià de Ràdio Klara o de qualsevol ràdio local. Ja sé que moltes vegades no hi parlen tan correctament com caldria, però t’assegure que si aconseguires parlar com ells, no tindries problemes per passar l’examen. Evidentment, et recomane de parar­-hi atenció només a la programació en valencià (principalment informatius).
  3. Descarrega, de la pàgina de la JQCV que t’he enllaçat més amunt, el document en .pdf corresponent a la prova a què et presentaràs. Mira-­hi exactament el que et demanaran. Si no has treballat l’escriptura i l’expressió oral fins ara, no podràs millorar aquestes habilitats en el temps que et queda, però sí podràs repassar les qüestions ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques, d’una manera relativament ràpida.

Et recomane dos documents que pots descarregar d’Internet: Ortografia catalana i Gramàtica Zero. El primer està molt resumit i pots repassar-­lo sencer. Del segon, com que és molt extens, et recomane repassar només els aspectes concrets que et demanen al document referent a la teua prova específica (el que t’he dit més amunt que descarregares). La Gramàtica Normativa Valenciana també és un recurs gratuït que et pot servir de complement.

En la web de la Universitat Politècnica de València, Aprèn valencià, pots trobar un curs de valencià on s’expliquen els aspectes més importants de la gramàtica en vídeos breus (pots anar directament als punts que més t’interesse repassar).

També pots pegar una ullada als vídeos d’un parell de programes de TV, Català a l’atac i El Gran Dictat, per a aprender alguns trucs ortogràfics i millorar el teu lèxic, d’una manera ràpida i amena.

  1. Si vols practicar una miqueta l’oral i la pronunciació, et recomane escoltar música en valencià (a Spotify, per exemple): pots buscar les lletres de les cançons a Google i tractar de seguir­les en veu alta mentre les escoltes (a Youtube també pots trobar vídeos musicals subtitulats, tipus karaoke, que et facilitaran aquesta tasca).
  2. En la secció de Preparació proves de la web de la JQCV, hi trobaràs dictats i lectures per practicar, així com un parell de jocs, el Pràctic i el Jugallengua, que t’ajudaran a repassar els aspectes ortogràfics i morfològics d’una manera més entretinguda.

Així i tot, has d’entendre que aprendre una llengua no és només una qüestió d’aprendre’n la gramàtica, una llengua s’aprèn usant­-la. De poc serveix que memoritzes un fum de vocabulari i de gramàtica si després no tens l’habilitat d’usar-­los a l’hora d’escriure o de parlar. És fàcil i relativament ràpid memoritzar continguts, però l’adquisició d’habilitats requereix un procés constant. És per això que en la major part dels casos et resultarà utilíssim, si no indispensable, poder comptar amb l’ajuda d’un bon professional per tal de practicar l’expressió oral (és a dir, la conversa) i l’expressió escrita (això és, la redacció) per preparar amb garanties les proves.

En valenciaperaopositors.com pots trobar cursos en línia per preparar la prova oficial de valencià en dotze setmanes i assegurar-te que en treballes totes les parts d’una manera pràctica i tutoritzada que et farà estalviar temps i diners a l’hora d’alcançar el teu objectiu.

Espere haver-­te ajudat. Molta sort per a l’examen! :­)

Arxivat com a: Notícies JQCV

Uneix-te al nostre canal de TELEGRAM

© 2016–2023 VALENCIAPERAOPOSITORS.COM · Tots els drets reservats · Avís legal | Privacitat | Política de Cookies | Condicions del servei