Com que veig que hi ha molts dubtes entre els opositors que necessiten aprovar el Nivell Mitjà de la JQCV pel que fa al tipus de proves a què hauran de fer front, ja que s’ha anunciat un canvi de les proves per tal d’adaptar-les al Marc europeu comú de referència per a les llengües, he decidit de compartir la informació a què he pogut tenir accés pel que fa a l’entrada en vigor del canvi.
És cert que la JQCV no ha fet pública cap informació clara sobre el tema a la seua web oficial (que ja podien haver-ho fet, sí!), però el mes passat vaig poder parlar amb Rubén Trenzano, Director General de Política Lingüística, i li vaig preguntar per l’entrada en vigor de les noves proves i em va confirmar que tant les proves de Nivell Mitjà d’ara al novembre, com les de 2017, continuaran sent com han sigut fins ara. Com és això?
Al 2017 començaran a implantar-se les noves proves, però començarà a fer-se de manera gradual, tot començant pels nivells més baixos (Coneixements Orals i Nivell Elemental). Per tant, no serà fins el 2018 que arribarà el canvi a les proves de Nivell Mitjà.
Sembla lògic que s’actue amb prudència a l’hora de portar endavant un canvi així, sobretot si tenim en compte que hi ha molta gent que necessita el Nivell Mitjà per tal d’accedir a la funció pública i que este canvi implicarà també canvis pel que fa al personal necessari per corregir les proves i la seua formació.
En resum:
Si necessites superar la prova de Coneixements Orals o de Nivell Elemental de la JQCV, és millor que t’apuntes a la convocatòria de novembre d’enguany (recorda que de l’1 a l’11 de setembre tindràs una nova oportunitat d’inscriure-t’hi si no ho has fet ja).
Si necessites superar la prova de Nivell Mitjà de la JQCV, et queden tres intents, el d’ara de novembre i els dos de 2017. Després, entraran en vigor les noves proves i hauràs d’enfrontar-te al desconegut i, possiblement, a unes proves més complicades.
Et recomane que no apures fins al final per presentar-te a la prova de Nivell Mitjà si realment necessites superar-la per alcançar els teus objectius professionals, especialment si parteixes d’un nivell zero (o gairebé zero) pel que fa a coneixements de valencià.
Ah! I fes el favor d’actuar amb trellat!
Puc entendre que necessites obtenir el certificat de Nivell Mitjà, però no puc entendre que tingues un nivell zero o gairebé zero i pretengues aprovar en mes i mig. Les coses no funcionen així. Les llengües no són memoritzables, no sé si m’explique… Una cosa és aprendre vocabulari, frases fetes o regles ortogràfiques de memòria i una altra saber aplicar-los i saber a més parlar i escriure, en definitiva, saber usar una llengua.
Si no se t’acudiria presentar-te directament a una prova de Nivell C1 d’italià, de francés o de qualsevol altra llengua sense tenir uns coneixements bàsics previs i haver-la estat preparant a consciència, el cas del valencià o de l’anglés, per molt que necessites i vulgues disposar del títol oficial corresponent per accedir a un lloc de treball públic, no és diferent.
Això no vol dir que no pugues intentar superar la prova de Nivell Mitjà si parteixes de zero, però has de tenir clar que necessitaràs molt més de temps per preparar-t’hi que una persona que la prepara partint ja d’uns coneixements elementals.
Ah! I tampoc no val això de “Sí, jo em pose les piles i en un mes me la trac encara que no en tinc ni idea ara mateix”. La pràctica (redacció, conversa) no enganya i és el que més es veurà i el que més temps de preparació et demanarà.
La ment necessita un temps per assimilar tot el que li poses dins, de la mateixa manera que el cos necessita que passe un temps determinat per fer la digestió o una llavor necessita un temps determinat per germinar. Com a procesos que són, demanen temps.
Entesos? Posa’t les piles, però de veres i des de ja!
Aprovar no és difícil, però hauràs de dedicar temps a preparar l’examen.